Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Cikkünk folyamatosan bővül gyakran ismételt kérdésekkel.

Gyakran Ismételt Kérdések

Melyik téma érdekli Önt? 

kéményépítés házilag | kémény felszerelése | milyen kéményt vegyek? | falon átvezetés több bekötés kémény hamisítás  |   kémény magassága | laktérben fűtés |

 

 

K: Kémény építés házilag? Kell-e szerelőt hívnom a szigetelt kémény felépítéséhez? 

V: Igen. Egy kivitelezői nyilatkozat nélkülözhetetlen egy kémény átadásánál, és csak ezt fogadják el az illetékes hatóságok.

 

K: Mennyibe kerül a kémény felszerelése? Önök végzik?

V: Mi nem szerelünk föl kéményeket, viszont tudunk ajánlani állandó kivitelezőket lakhely szerint. A kivitelezés munkadíja szerelőtől, és a munka nehézségétől is függ.

 

K:  Milyen kéményt ajánlanak a készülékemhez? 

V: Ahhoz, hogy kéményt tudjunk ajánlani, szükségünk van a fűtő készülék következő információira: vízteres, vagy hagyományos kandalló?, névleges hőteljesítmény kilowattban, huzatigény, de ezen információk közül legalább 2.

 

K: Falon való átvezetésnél szükséges-e szigetelt elemet használni? 

V: Az MSZ 845:2012 szabvány szerint az égéstermék elvezető berendezés fűtetlen helyiségben, nyitott, szabadon álló téren való átvezetését, annak elválasztó falában való elhelyezését kerülni kell, vagy a hőszigetelésről gondoskodni kell. Ezen kívül az égéstermék-elvezető berendezést falon vagy födémen átvezetni csak fali átvezetőelemen keresztül szabad.

 

K: Be lehet-e kötni több szinten a kéménybe tüzelőberendezést? 

V: A magyar szabvány szerint a 60kW összes hőterhelésű égéstermék-elvezető berendezés esetén: csak a szükséges hő- és áramlástechnikai méretezések alapján szabad.  

[MSZ 845:2012 (8.2.1.6.) (9.3.4.)]

K: Szeretném, ha a kémény lakótérben levő része fűtene. Nem szeretném leszigetelni. Ez megoldható? 

V: A béléscső/füstcső használata ilyen módon életveszélyes. A cső hőmérséklete egy kéménytűz esetén ok lehet arra, hogy a lakótérben is tüzet idézzen elő, ami a lakók halálához vezethet.

K: Milyen magasnak kell lenni a kéménynek? 

V: A kémény ideálisan magas, ha a tetőgerinccel a kémény csúcsa 10° szöget zár be. Erről bővebb tájékoztatást kéményseprőtől, méretező szakembertől kérhet.

K: Lehet, hogy hamisított a kéményem?

V: Igen, sajnos lehetséges. Sok gátlástalan ember tisztességtelen nyereséget hajhászva hamisítja a kéményeinket, majd hamis tanúsítvánnyal adja el őket. Amennyiben felmerül Önben a gyanú, hogy átverés áldozata lett, haladéktalanul hívjon bennünket ezen a számon: +36 33/445-446