Gyakran Ismételt Kérdések

Igen. Egy kivitelezői nyilatkozat nélkülözhetetlen egy kémény átadásánál, és csak ezt fogadják el az illetékes hatóságok.

Mi nem szerelünk föl kéményeket, viszont tudunk ajánlani állandó kivitelezőket lakhely szerint. A kivitelezés munkadíja szerelőtől, és a munka nehézségétől is függ.

 Ahhoz, hogy kéményt tudjunk ajánlani, szükségünk van a fűtő készülék következő információira: vízteres, vagy hagyományos kandalló?, névleges hőteljesítmény kilowattban, huzatigény, de ezen információk közül legalább 2.

Az MSZ 845:2012 szabvány szerint az égéstermék elvezető berendezés fűtetlen helyiségben, nyitott, szabadon álló téren való átvezetését, annak elválasztó falában való elhelyezését kerülni kell, vagy a hőszigetelésről gondoskodni kell. Ezen kívül az égéstermék-elvezető berendezést falon vagy födémen átvezetni csak fali átvezetőelemen keresztül szabad.

K: Be lehet-e kötni több szinten a kéménybe tüzelőberendezést? 

A magyar szabvány szerint a 60kW összes hőterhelésű égéstermék-elvezető berendezés esetén: csak a szükséges hő- és áramlástechnikai méretezések alapján szabad.  

[MSZ 845:2012 (8.2.1.6.) (9.3.4.)]

A béléscső/füstcső használata ilyen módon életveszélyes. A cső hőmérséklete egy kéménytűz esetén ok lehet arra, hogy a lakótérben is tüzet idézzen elő, ami a lakók halálához vezethet.

A kémény ideálisan magas, ha a tetőgerinccel a kémény csúcsa 10° szöget zár be. Erről bővebb tájékoztatást kéményseprőtől, méretező szakembertől kérhet.

Igen, sajnos lehetséges. Sok gátlástalan ember tisztességtelen nyereséget hajhászva hamisítja a kéményeinket, majd hamis tanúsítvánnyal adja el őket. Amennyiben felmerül Önben a gyanú, hogy átverés áldozata lett, haladéktalanul hívjon bennünket ezen a számon: +36 33/445-446