Kémény szezon – Megérkezett!

Kémény szezon – Megérkezett!

Ismét eltelt egy év, és hamarosan kezdődik ezen év fűtési időszaka. A porosodó tüzelőberendezéseket beizzítjuk, és megkezdődhet a fűtés. De tényleg ilyen egyszerű lesz? Minden készen áll az újabb szezonra? Összeszedtünk egy listát a teendőkről és tippekről amit érdemes elolvasnia és betartania. 

 

A tüzelőberendezés beindítása előtt érdemes megbizonyosodni a meglévő kémény üzemképességéről. Mit érdemes ilyenkor ellenőrizni? 

kémény

Füstcsövek: a füstcső szakaszon megfelelően biztosítva van az út a szabad füstgáz áramláshoz? A kormosodás, kátrányosodás, különböző anyagú fémeknél korrózió veszélyes lehet. Érdemes megtisztítani minden szennyeződéstől a füstcsövek belsejét. Amennyiben nem szeretné évről évre szétszedni a füstcső elemeket majd újra összerakni azokat, fontolja meg, hogy a kémény füstcső részére tisztítós (tisztíthatós) könyököt épít be. Ezt www.kemeny.be webáruházunkban is megvásárolhatja ide kattintva: tisztíthatós könyök vásárlása.

Függőleges kémény szakasz: A tisztító nyílásban lerakódott szennyeződés, illetve a kondenzgyűjtő tálkában összegyűlt szemét eltávolítása is egy jó döntés. Ez után ha kátrányosodást vélünk felfedezni a kéményünkben (ha lehetőség van rá, 2 darab tükörrel bele tudunk tekinteni a függőleges szakaszba), akkor ezt a részt bízzuk szakemberre. A kéményseprő (katasztrófavédelem) segíteni fog szakszerűen megtisztítani a kéményünket. 

Ha nincs megfelelően tisztítva a kéménykürtő: Az előző években előfordult, sőt, volt, hogy halálos kimenetellel is járt egy egy elhanyagolt kéménykürtőben keletkező tűz által okozott katasztrófa. Mi történik ilyenkor? A kémény kürtőjében lerakódott szennyeződés, kátrány esetlegesen lángra kap egy nagyobb tüzelés esetén. Ilyenkor a kátrány akár 800 celsius fokon, vagy ennél magasabb hőmérsékleten is éghet. Ez tönkreteszi a kéménybélést (amennyiben van), de még az Árendás szerelt kéményt is. Néhány ilyen alkalom, és a füstelvezető teljesen használhatatlanná válik. A saválló anyag szerkezete összeomlik, eldeformálódik, szétreped. Ennek következtében a fulladást okozó szén-monoxid kerülhet a laktérbe, és ennek következményeiről már jobb nem beszélni. 

Tegye meg a szükséges lépéseket időben

 

Évről évre visszatérő probléma, hogy a tüzelő-berendezés és a kémény átvizsgálását a lakás -és ház tulajdonosok akkor kezdik csak el, amikor már javában elkezdődtek a hideg évszakok. Ez miért probléma? Először is, az ilyenkor megnövekedett kereslet miatt nehezebben lehet hozzájutni a kellő kiegészítőkhöz, füst elvezetőkhöz. Ebben az időszakban a szakemberek is betelnek munkával, és nehéz időpontot egyeztetni. Emellett észrevehető, hogy a kéménygyártók is csökkentik akcióikat, így bizonyos esetekben akár 10-15%-kal többet költünk, spórolás helyett. Mi a megoldás? 

Lépjen időben!

Nálunk, az Árendás Kéménynél a forgalmasabb időszakot megelőzően számos akcióval és kedvezménnyel találkozhat. Érdemes tehát most átgondolnia, hogy mire kell költenie idén a fűtési időszakban, és már most leadni a rendelést a kért idomokra, kellékekre és kiegészítőkre.

 

Őszintén reméljük, hogy ezzel a kis cikkel is segítettünk Önnek jó döntést hozni. 

www.femkemeny.hu

https://www.facebook.com/SzereltKandalloKemeny/